.footer-outer{display:none;}

Janji mana janji

Assalamualaikum

//cerita ni 100% pengalaman kawan\\

"Saya janji dengan awak saya takkan tinggalkan awak dan sentiasa cintakan awak"
"Saya janji hanya awak sorang dalam hati saya"
"Saya janji saya takkan pandang perempuan lain selain awak"

Begitulah janji janji manis seorang boyfriend kepada cinta hati intan payungnya puih. Bukannya apa, aku tak kesah kalau nak berjanji sekalipun tapi tolong janji main main dengan janji.

Seronok buat janji lepastu lupakan je? Seronok berjanji nak cinta orang tu sampai mati lepastu tetibe ada perempuan lain?



Berjanji tu mudah tapi menunaikannya yang susah. Kenapa? Sebab berjanji tu guna mulut weh, tapi menunaikan tu guna anggota badan.

Cinta tu kan suci, Allah hadirkan perasaan tu kat setiap manusia. Jadi kenapa kita kena permainkan cinta tu? Kenapa perlu berjanji kalau tahu tak dapat tunaikan?

Allah SWT berfirman, “Dan tepatilah perjanjian dengan Allah apabila kamu berjanji dan janganlah kamu membatalkan sumpah-sumpah itu sesudah meneguhkannya“ (An-Nahal : 91)

“Tanda-tanda munafiq ada tiga. Apabila berbicara, dia dusta. Apabila berjanji, dia mungkiri. Apabila dipercayai, dia khianat “ (HR.Muslim).

Semua dalil dan hadis dah jelaskan yang memungkiri janji tu dipandang serius dalam Islam. Nak ke kita tergolong dalam golongan munafik tu sebab janji bodoh yang dibuat?

Dear boys and girls, my lovely readers,

Kalau rasa tak boleh tunaikan janji, tak kira sama ada janji untuk mencintai sampai mati ataupun janji janji lain, pastikan korang semua tepati janji tu. Ingat! 

Tapi kita ni kan manusia, tak terlepas daripada melakukan kesilapan. Kadang kadang bukan kita sengaja taknak tunaikan janji tu, mungkin keadaan yang memaksa kita. Jadi sama sama lah kita berubah kearah kebaikan, InsyaAllah.

Dan untuk yang bercinta tu, jangan terlalu percaya dengan janji manis kekasih korang. Takut je nanti korang dah terlalu percaya pastu korang dikecewakan haa merana terseksa jiwa raga kauorang nanti. Menangis 7 hari 7 malam gitu sobsob

Fi Hifzillah

DIY; Pencil Case SPM

Assalamualaikum

Bila start tahun baru je, orang dah ready dengan persiapan persekolahan. Beli baju baru, bag baru, kasut baru dan lain lain. Sampai esok tak habis kalau aku senaraikan semua barang.

Dan seperti tahun tahun sebelumnya, aku pakai barang yang lama. Tak ada yang baru, okay tipu je. Aku ada stokin baru, yes cuma stokin. Sebab stokin aku cepat berlubang, taktahu kenapa. Nak kata ada tikus kat rumah macam ummm takde je heh T_T

Bukan parents taknak belikan hokayyy, aku je yang taknak.

"Taknak beli baju baru?"
"Taknak, last year punya okay lagi"
"Kasut?"
"Yang lama pun muat lagi, toksah membazir"
"Bag?"
"Kakak dah tahun terakhir sekolah, beli nak masuk U je nanti" (confidentnya dapat masuk U huhu, InsyaAllah)

"Ha yang ni mesti kakak nak en. Beli pen?"
"NAKKKKKK!"


Aku dengan pen berpisah tiada. Sebab aku suka guna pen dakwat basah, so dia cepat habis. Makanya pen merupakan benda yang paling wajib beli setiap bulan.

Masa tengah dok sibuk cari adik punya kelengkapan asrama dekat MR.DIY, aku nampak pencil case ni comel comel je. Biasalah, bila form 5 ni banyak sikit barang nak dibawa. Gam lah, calculator, pen merah pen biru pen hitam. So kena lah cari pencil case yang besaqqqq punya.

Tapi dia plain je, macam bosan bila tengok. Haa apa lagi, bila dah tak ada kerja tu, aku try ah tambah itu ini. Mehh tengok apa aku buat sehari sebelum sekolah.

Bahan (kemain tau, macam nak tulis resepi pula)

Ni lain pencil case yang cheq habaq, murah je. Rm 2.90 hikhik 

Jarum dan benang

Butang yang aku jumpa masa tengah kemas bilik.

Gunting dapur siang ikan :p

Selepas bertukus lumus, membanting tulang empat kerat ni....
Akhirnyaaaaaaa! *dengan muka bangga*

Seminggu selepas sekolah. (akan cuba cari kemana menghilang butang tu)

Seminggu sekolah je dah tertanggal satu butang. Kalau dua tiga minggu sekolah hmmm aku rasa bogel balik lah pencil case aku ni miahaha.

Tips di sini, jadilah kreatif walaupun aku rasa otak aku ni memang tak power bab menghias apatah lagi nak jadi kreatif. Tak perlu beli barang mahal mahal tapi pakai setahun dah beli baru. Dekat MR.DIY pun ada barang comel comel. Selain pencil case, kedai ni pun ada jual barang barang plastik. Serious comel, murah murah pula tu!!! Dia lebih kurang maam Daiso lah en.

Sebenarnya korang boleh jadi lebih kreatif daripada aku ni. Contohnya tambah lace ke, letak butang sepenuh penuh case tu ke, letak huruf huruf ke. Apa je, ikut kreativiti masing masing en.

Fi Hifzillah.

Sekolah Asrama Penuh berhantu?!

Assalamualaikum

Alhamdulillah yes! Finally! Dapat juga update blog, rindu nya dekat blog. Rindu nak berblogwalking. Rindu nak comment entry orang, rindu kat blogger2 sekalian hikhik muah ciked :*

Ini pun curi curi masa sikit nak update blog, rasanya tahun ni memang busy. Tengok lah awal awal tahun je homework tak putus putus. Rasa nak menangis bila tak cukup tidur, selalunya balik sekolah terus baring atas katil. Tapi sekarang ni, bila baring je hmm teringat homework yang cikgu bagi. Terpaksa lah korbankan waktu tidur. Korbankan waktu whatsapp-ing miahaha nasib 858 faham. Thanks awak.

Amboi sesi meluahkan perasaan pun dah makan masa kahkah.

Ingat lagi entry Adik aku dapat 5A? Alhamdullillah dia ditawarkan ke SMS Kota Tinggi (SAKTI). Mula mulanya dia taknak. Dia seboleh boleh nak tolak tawaran tu.

"Amien taknak masuk. Keputusan Amien muktamad" 
Kemain tau ayat dia, muktamad konon puih :p

Tapi lepas di brainwash oleh kakak dia yang mulut belum beli insurans ni, Alhamdulillah hati dia terbuka nak masuk.

"Kau tak malu eh? Lelaki pun penakut nak masuk asrama (potpetpotpet)"

Mula lah sesi membeli barang barang keperluan asrama, insyaAllah next entry aku kongsi serba sedikit barang yang perlu dibawa kalau nak pergi asrama. Mana tahu bila dah masuk universiti next year, aku boleh baca balik entry tu. Sebagai rujukan katanya...

Okay, malas cakap banyak.

Dekat sekolah asrama penuh ni, pihak sekolah guna sistem rumah. Macam Harry Potter lah kan.
Amien dapat rumah Beta (hijau) dan dorm Beta 1. Dalam satu bilik tu, dia tempatkan pelajar ikut sistem rumah.
Paling tak boleh bla bila aku nak tanya pelajar senior kat situ, aku panggil

"Abang" lol padahal kitaorang sama umur aw tapi aku ni kan jet jet muda, forever young kononnya *flip tudung*

Katil Amien sebelum bercadar

Beta 1. Lebih kurang 15 orang satu bilik

Amien risau sebab dia tak pandai pakai tie
"Kak, pinjam phone. Nak on youtube"


Yes, paling tak puas hati dengan locker. Kecil bebenor.
"Abah nak susun macam mana ni......"

Dan masih risau dengan tie dia......

Dan bersama tie lagi....
"Abang, sampin songket ni pakai hari Jumaat"
*amien betulkan tie"
"Dengar tak mak cakap ni?"
*masih betulkan tie*
"MALAS MAK LAYAN KAU"

Beta 1

Abang & tuan blogger yang omey hikhik

"Abang, jom lah ambil gambar"
Nampak gemuk T_T

Dua hari lepas dia ada call, tapi bukan menangis. Nampaknya dia tak homesick pun, dia siap suruh beli lagi barang barang yang tak cukup.

Okay jap, bila baca title macam tak ada kena mengena dengan isi entry harini....
Haha tang mana ntah ada cerita hantu ni ish.

Siapa siapa ada pengalaman masuk asrama, mehh lah comment2 dekat entry ni. Nak tahu juga pengalaman engkorang.

Abang, bergembiralah di sekolah baru.
Fi Hifzillah.

Sekolah? Sekolah ugh

Assalamualaikum, Hi.

Sebenarnya tak ada masa nak update blog, memandangkan sesi persekolahan 2015 dah bermula. Ye orang Johor start sekolah hari Ahad T__T

Okay terus kepada tujuan aku update entry ni. Sebab homework biology menghalang aku untuk berjimba dengan blog. First, terima kasih kepada yang sudi follow blog ni. Alhamdulillah, semakin hari semakin bertambah. Thankyou guys! Ceh jet jet cam ada orang je nak singgah selalu hikhik

Second, kepada sesiapa yang minta disinggah / difollow balik, i'm really sorry I cant. Buat masa sekarang lah, sebab first week sekolah kali ni aku agak busy dengan homework perghhh first day dah banyak homework (tak baik mengeluh!) then nak uruskan orientasi form 1 plus buat jadual pengawas lagi oh kau boleh bayangkan betapa badanku sangat perlukan rehat yang secukupnya.


Diharapkan sangat agar rakan rakan blogger sentiasa menyokong aku supaya sentiasa berblogging. Nak update entry ni pun perlukan mood sebenarnya, 

Okay, tak ada idea ni....

Okay.....

Rasanya itu sahaja. Again, I'm really sorry. Lepas semua urusan selesai, aku akan aktif balik berblogging, and of course ber blogwalking hihihii

Fi Hifzillah rakan rakan. 

PMS dan lelaki?!

Assalamualaikum.

Perempuan ni kan bila hampir or mengalami period, mood diaorang susah bebenor nak ditafsirkan. Ada je pelbagai ragam yang dibuat. Yang pelik pelik pula tu. Ni lah yang dipanggil PMS (Pre Menstrual Syndrome) but hey it's not something that we choose to have okay. Benda ni something yang kitaorang tak boleh control, bila hormon dalam badan semua tak stabil. Masatu hormon sedang bergelora seperti roller coaster dalam badan.

Takkan lah nak marah diri sendiri kot

"Farahin, do not have PMS!"

Tak, cara tu takkan menjadi.

Mungkin lelaki tak faham. Ye, lelaki takkan pernah faham. Sebab lelaki tak berada dalam situasi kitaorang. Tahu tahu je nak marah kitaorang balik T__T Bukannya nak tanya kitaorang okay ke idok. Mostly perempuan yang mengalami PMS ni bukan setakat mood je tak betul, but certain girls akan mengalami;

  1. Rasa loya, nak muntah
  2. Pening
  3. Sakit perut
  4. Sakit pinggang
Bayangkan kalau every single month kau kena hadap semua benda yang menyeksakan ni, memang wajar lah kau semua ada mood swings dan sebagainya duhhh

Tujuan aku buat entry ni supaya dapat share beberapa hint perempuan yang tengah PMS ni dan supaya lelaki, (tak kisah lah boyfriend, tunang, suami, adik lelaki, ayah) sedar perempuan kesayangan diaorang sedang mengalami fasa PMS dan dapat bersedia lebih awal dan lebih memahami kihkih
Lelaki jangan expect perempuan akan bagitahu sendiri yang diaorang tengah period. So korang kena lebih peka.

1. Rasa insecure sangat 

"Sayang, awak dah tak sayang saya eh?"
"Kenapa saya rasa awak dah tak sayang saya"

Yes, walaupun perempuan tu tahu boyfriend sangat sayang dia tapi diaorang tetap rasa insecure. 

2. Mengidam macam macam

"Sayang, saya nak makan tomyam. Saya taknak tomyam kosong, pastikan tomyam campur. Ha one more, make sure awak beli dekat restoran fav saya. Saya taknak tempat lain"

"Awak tahu tak kawan kawan saya semua post gambar ice cream Magnum dekat insta. Jom kita pergi Magnum Cafe. Saya nak ice cream kat situ je, saya taknak ice cream magnum beli kat kedai runcit."

Kemain demand gila perempuan time PMS ni. Dia punya craving perghhhh and this is what happens to me every month. Setiap kali period, aku pasti craving makanan yang aku jarang makan. Memang rasa menangis kalau tak dapat. But bila dah lepas PMS, tak rasa nak makan pun huhu


3. Manja gila!

Kalau isteri tetibe nak peluk suami je 24 jam, suami jangan lah marah marah.

"Eh awak ni kenapa nak peluk saya je. Manja sangat ni apahal"

Suami jangan marah, biarkan je. Perempuan ni rasa selamat bila dipeluk sebenarnya. Tapi janganlah dah tahu tak halal, gataiiii sangat nak peluk boyfriend. Boyfriend pun apa lagi haaa ambil kesempatan lah!

4. Mood swing

Mood swing ni bila kau tengah gembira, tiba tiba kau marah. Pastu dua tiga minit kemudian, kau menangis. Yes, sangat tak best. Masatu perasaan tengah bercampur baur. Perubahan mood secara mendadak. Lelaki janganlah tuduh perempuan ni meroyan ke apa. Cuba lah faham sikit.

5. Akan jadi orang yang berbeza

Kalau girlfriend kau tu suka bercakap, asyik nak selfie 24 jam, suka senyum je then tetibe dia jadi pendiam, kalau kau ajak selfie pun dia asyik menolak, pastu muka masam je haaa ketahuilah bahawa girlfriend engkorang tu tengah PMS!


"Sayang jom kita selfie"
"I taknak"
"Alahhh jom lah jom lah" *buat muka comel cuba pujuk girlfriend*
"I cakap taknak, means taknak lah! I dah lah tengah hodoh gila sekarang ni, pastu you ajak selfie. You memang sengajakan hmmm you dah tak sayang I ke?"

Dan inilah kisah perempuan dan PMS nya. Semoga lelaki di luar sana sabar melayan karenah perempuan yang disayangi. Perempuan tak minta pun semua benda ni. Kalau sayang, terima lah dengan baik buruk perempuan tu dengan ikhlasnya. Janganlah kau tengking dia pula.

"You, kalau I boleh tarik sikit PMS you tu kasi kat I. I sanggup T_T" *muka terpaksa*
cewah ayat nak pujuk girlfriend.

Fi Hifzillah.

Perempuan, jangan bagi segalanya!

Assalamualaikum

Selamat pagi*tengok jam*
6.35 am. Kemain tau pagi pagi lagi dah update entry kahkah biasalah, pagi pagi otak kan masih fresh
Cewah.

Okay lets talk about us, dear girls.

Perempuan ni kalau dia sayang someone (yeah, boys), dia akan betul betul sayang aite?
Truly madly deeply foolishly completely in love with their boyfriend. Aku tak cakap salah pun, benda tu normal. Perempuan dilahirkan dengan sifat penyayang. Sedangkan nampak kucing tepi jalan pun diaorang boleh kata "Comelnya kucing ni" (walaupun kucing tu comot) apatah lagi menyayangi lelaki yang ada perasaan, yang mempunyai perangai perangai pelik tapi comel khas untuk si girlfriend, yang handsome, yang kaya, yang romantic, yang sweet, yang manja dan yang pandai bermain kata kata manis.

"Lautan api sanggup ku renangi" okay okay pick up line ni dah basi..... *facepalm*

Dan sebab terlalu sayang lah, perempuan sanggup bagi segala-galanya yang boyfriend/tunang minta. Ye, boyfriend atau tunang, bukan suami auw. Suami tu cerita lain ah, dia minta kau kena bagi hikhik.

"Sayang, pegang tangan I. Nanti you sesat. Sesat di hati I"

Mula mula minta pegang tangan.

"Sayang, I nak tengok gambar you freehair boleh?" 

Lah ni, minta gambar kita tak pakai tudung pula. Lepas tu apa?

Haih hangpa ni semua, kahwin lah dulu baru minta yang bukan bukan. Tapi sebab sayang, sebab taknak si cinta hati merajuk, si perempuan bagi lah apa yang lelaki tu minta.

Girls, jangan mudah sangat bagi diri kita selagi tak halal. Contohnya lah kan, lelaki tu memang sayang kau. Dia ada niat nak kahwin dengan kau, dan kau bagilah dia everything. "Takpe, bakal suami." Ayat nak sedapkan hati. Tetibe, bakal suami kau tu curang, or maybe dia mati accident. Takkan kau nak membujang je sampai tua? Mesti kau cari pengganti. Dan pengganti tu pula memang jodoh kau. Akan jadi suami kau. Bila kau dah bagi everything dekat bakal suami tak jadi tu, habis apa yang suami kau dapat?

Tak semua lelaki yang minta tu jahat, mungkin sebab terikut sangat hasutan syaitan. Tapi kalau minta makhota korang tu boleh kira jahat lah.
So perempuan ni kena pandai pilih lah. Jangan bagi ayat manis sikit je terus cair.
Kalau boyfriend minta gambar freehair (bagi yang bertudung) cuba lah cakap elok elok dekat si kekasih hati tu. Jangan marah marah pula. Bincang elok elok.

Yang penting, selagi si kekasih hati tak shake hand dengan tok kadi, jangan lah bagi segala galanya okay?

Fi Hifzillah.

Tahun Baru Azam Baru?

Assalamualaikum
Welcome 2015!❤


Masih tak terlambat lagi kan aku nak ucap Selamat Tahun Baru? Baiklah.
Selamat Tahun Baru rakan rakan, kesayangan serta para blogger yang comel kiut miut sekalian.
Oh lupa, Salam Maulidur Rasul juga! :)

"Kak, apa azam kau tahun ni?" soal mak sambil pandang aku dengan muka yang serious ecewah.
"Tak ada. Azam tahun lepas pun tak tercapai lagi"
"Then buat lah azam baru. Pastikan azam tu tercapai" Suara mak makin serious.......
"Okay, orang berazam nak ada azam. Dah tercapai azam akak"

Gitulah sketsa mak dan anak di malam tahun baru.
Rasanya "azam baru" merupakan perkataan yang sering disebut sebut apabila naik tahun baru. Tak kesah lah azam kau yang lepas tercapai ke tak, yang penting mesti nak ada azam baru.

"Aku berazam nak belajar rajin rajin, solat tak tinggal, jadi kebanggaan ibu bapa, jadi pelajar cemerlang, dapat A dalam semua subject, nak kumpul duit seluas lautan hindi, taknak terpengaruh dengan twitter, facebook, instagram, wechat, whatsapp lagi,................................." 

Haa itu antara azam azam tahun baru yang orang buat. Dia punya semangat, mak aihhh siap buat sticky notes tampal kat dinding, tapi dua tiga bulan kemudian, azam ke Johor, sticky notes ke Penang, dan kau? Masih tersangkut di Kuala Lumpur.

Kesimpulannya, pastikan azam yang korang buat tu tercapai. Bukan sekadar omongan kosong, bak kata pepatah hangat hangat tahi ayam.

Eh belum habis lagi.

Sebab kali terakhir aku buat azam masa form 2, dan sekarang ni dah form 5 (ye masih tak percaya diri ini semakin tua dimakan usia) aku bercadang nak ada azam tahun 2k15 ni.

Dan azam aku.

  • Mendapat keputusan yang cemerlang dalam SPM 2015, InsyaAllah
Azam banyak banyak pun bukannya tercapai, aku kenal sangat diri aku. Aku ni kategori hangat hangat tahi ayam, tapi disebabkan SPM penentu masa depan aku, aku akan berusaha sebaik mungkin.
InsyaAllah! 

A lot can happen in a year, pelik macam mana dulu aku boleh rapat dengan someone, hari hari share apa yang kitaorang buat but then now kitaorang macam tak pernah kenal. It's really terrible that someone who meant so much to me last year, can be just a stranger now. Well that's life.

Fi Hifzillah.